۵۱۲ ریشه اعتقاداتی احمقانه با نام ((خرافات)) !!

تعریف خرافه در فرهنگ معین، سخن بیهوده، افسانه، حدیث باطل یا اسطوره نوشته شده است. بسیارى، ریشه خرافه را در ناتوانى انسان از توضیح و درک پدیده هاى طبیعى یا ناشناخته مى‌دانند.

 

 

ریشه کلمه خرافه چی هست؟

خرافه یک لغت عربی است. بنا بر گفته های محسن کدیور، پژوهشگر مسایل اسلامی، معنی لغوی کلمه خرافه "میوه چیده شده" است. گفته میشه خرافه نام مردی است از یک قبیله عرب که بر اسرار اجنه آگاهی داشته و هر چیزی که این شخص از اجنه می دیده، برای دیگران تعریف می کرده ولی کسی حرف او را باور نمی کرده و اگر گفته میشه که حرفی خرافه است به این معنی است که این حرف شنیدنی است ولی پایه و اساسی ندارد. تعریف اصطلاحی خرافه اعتقاد به چیزی است که علم به حقیقت آن وجود ندارد .

 

توضیح روانشناسانه خرافه چیست؟

بر اساس گفته های دکتر احمد جلیلی، اضطراب یکی از معضلاتی است که بشر با آن روبرو است و از این رو هر چیزی که بتواند پاسخی برای این اضطراب باشد، برای مردم جذاب است. یکی از عوامل اضطراب عدم آگاهی نسبت به اتفاقات در آینده است و اگر روشی به هر اندازه خرافی آرامش فراهم بکند، مردم به طرف آن خواهند رفت.

بر اساس گفته های دکتر مریم جلیلی، خرافه برای فرد نا امید، امید ایجاد می کند و راه حلی است برای بسیاری از مشکلات که فقط در ذهن شخص وجود دارد، که هیچگونه عینیت بیرونی ندارند. بر اساس نظر روانشناسها، تلقین ذهنی بیشترین نقش را در خرافه باری می کند.

 

 

 

 

 

« ریشه بعضی خرافات رایج »

 

عطسه و عبور از زیر نردبان

بسیاری از خرافات در زمان طاعون سیاه که در اروپا قربانیان بسیاری گرفت شروع شد. در زمان طاعون سیاه پاپ گریگوری نخست، قانونی وضع کرد که مردم مجبور بودند وقتی یکی عطسه میکنه بگویند عافیت باشه تا بدین ترتیب کسانی که مبتلا شده بودند درمان بشوند. یا رد شدن از زیر نرده بان، بد شانسی میاره که این خرافه از اعتقادات اولیه در مسیحیت میاد که نرده بان تکیه داده شده به دیوار با دیوار و زمین یک مثلث می سازه. هیچکس نباید به صلیب مقدس بی احترامی کند، و توی یک مثلث عبور کنه وگرنه از همکاران شیطان محسوب میشه.روایت دیگر مربوط به مصر باستان باستان میشود که وقتی ملکه یا پادشاهی از دنیا می رفته نرده بانی برایش قرار داده میشده تا روحش به بهشت برود و معتقد بودند اگر کسی از زیر اون رد بشه باعث میشه که اون روح در زمین اسیر بشود و نتواند به آسمان برود. داستان سوم هم مربوط به این است که قبل از اختراع چوبه دار مجرمان را از نرده بان آویزان می کردند و معتقد بودند که روح آنها زیر نرده بان باقی می ماند.

 

عدد سیزده

از جمعه سیزدهم بر حذر باشید. آدم و هوا روز جمعه از بهشت اخراج شدند. سیل معروف نوح روز جمعه آغاز شده و مسیح هم روز جمعه مصلوب شده؛مسیحیان معتقدند که ۱۲جادوگر + شیطان در مراسم شیطانی حاضرند، پس ۱۳ عدد نحسی است. بدلیل اینکه "یهودا" سیزدهمین میهمان در شام آخر بوده این عدد را نحس می دانند در نتیجه ترکیب جمعه و سیزدهم، ترکیب خیلی بدی محسوب میشه.

 

 

گربه سیاه

گربه سیاه شیطان است. در مصر باستان الهه ای به نام بست یا اوبستت یا پَـشت، به شکل یک گربه سیاه ماده بوده، کشیش های مسیحی که می خواستند تمام جا پای مذاهب دیگر را پاک کنند پیروانشون را قانع کردند که گربه های سیاه را که شیاطین خبیث هستند را نابود کنند.

 

کفش دوزک

کفش دوزک کفش دوزک برو خونه ات. کشتن کفش دوزک بد شانسی میاره چونکه کفش دوزک را سمبل مریم باکره می دانند. یا نعل اسبی که از پای اسبی جدا شده باشد و اگر اون کسی که پیدایش میکند و سر باز نعل رو به اون باشد اگر آن را به بالای در آویزون کند، جوری که سر باز نعل به سمت بالا باشه تا خوش شانسی اون بیرون نریزه منشاء خوش یمنی اون میشه، حالا اینکه چرا نعل اسب منشاء خوش یمنیه، برمیگره به اینکه جادوگر ها با اسبها دشمنی دارند و برای همین هم است که اونها به جای اسب سوار جارو و شن کش میشوند. پس اگر نعل اسبی بالای در آویزون باشد جادوگری وارد آنجا نمیشود.

 

چتر

نباید چتر را در محیط سر بسته استفاده کرد،استفاده از چتر در شرق برمیگردد به قرن ۱۱ قبل از میلاد، افراد سیاسی و رده های بالای مذهبی از اون نه تنها حافظ در برابر پرتو خورشید، بلکه به عنوان دفاعی در برابر ارواحی که ممکن بوده به اونها آسیب برسونه هم استفاده می کردند. به هیم دلیل رابطه مقدس بین چتر و خورشید، درست نیست که چتر در سایه باز شود.

 

دنده چپ یا قدم راست

حتمن شنیدید که اگر کسی بد اخلاقه میگن از دنده چپ پا شده، این عبارت از این خرافه میاید که میگن از سمت راست تخت بلند شد که اگر از سمت چپ بلند شدی، تمام روز عبوس و بد اخلاق هستید و وقتی از سمت راست بلند میشید اولین قدم را با پای راستتون بر دارید و اگر اشتباه کردید همونجور عقب عقب به سمت تخت برگردید و دوباره شروع کنید. ریشه این خرافه به رومی ها برمیگرده که سمت چپ را سمت شیطان می دونستند. در آنزمان وقتی به خانه کسی وارد می شدند باید با پای راست وارد میشدند و خانواده های ثروتمند شخصی را به همین منظور استخدام می کردند تا مطئن باشند میهمانانشون درست به منزل وارد می شوند.

 

بزنید به تخته

حتمن اصطلاح "بزنم به تخته" را شنیدید، معمولن وقتی در مورد چیز خوبی صحبت میشه به چوب ضربه میزنند. دلیل این موضوع به خیلی قدیم برمیگرده که معتقد بودند درختان خانه خدایان و ارواح هستند و مردم برای خواسته هایشان و دور کردن بد بختی ها به درخت ضربه می زدند که بعد ها به ضربه زدن به چوب تبدیل شده.

شکستن آینه

یا شنیدید که شکستن آئینه بد یومنی میاره، دلیلش این است که قبلن فکر میکردند که تصویری که در آینه دیده میشود نماینده روح آن فرد است و شکستن آینه به روح صدمه می زند. حالا این خرافه که شکستن آینه ۷ سال بد بختی میاره به اینجا بر میگردد که از ابتدای اختراع آئینه هزینه ساخت هر آئینه آنقدر زیاد بوده که اگر کسی آئینه شخص دیگری را می شکسته مجبور بوده در مقابل به مدت ۷ سال برای آن فرد کار کند، چون تعداد کمی بودند که یک جدیدش را با آن شکسته جایگزین کنند.

 

وودو  وودو  وودو

صادق هدایت در دیباچه کتاب نیرنگستان مثال جالبى از رواج یک خرافه می‌زند: در بحبوحه جنگ جهانى اول، باورى شایع شد که سه سیگار را نباید با یک کبریت آتش زد، چون نفر سوم خواهد مرد. منشا این حکایت کشته شدن سربازى در جبهه بود که شب سیگار خود را بعنوان سومین نفر با یک کبریت روشن مى‌کند. هدایت مى‌نویسد:

«بعد معلوم شد این داستان را یک تاجر کبریت‌فروش میان مردم شهرت داده تا جنس خود را بیشتر بفروشد »

 

اتل متل توتوله

و اما اتل متل توتوله ! هر ایرانی شعر اتل متل توتوله را شنیده است و هر مادری و مادر بزرگی آن را برای بچه ها و نوه هایش خوانده است اتل متل توتوله گاو حسن چه جور نه شیر دارد …همه این را میگویند ولی به مفاهیم آن دقت نمی کنند همه شعر متضاد و بی مفهوم است لذا این شعر توی سر بچه کم کم می نشیند و بروی نا خودآگاه آنها اثر میگذارد و آشفتگی فکری و ذهنی می آورد شعر مملو از ناممکن ها و غیر واقعیات و بی معنی است یک خرافه قدیمی که همیشه تکرار می شود بدون آنکه به آن فکر کنیم .

 

مجموعه تلویزیونی « کلید اسرار»

و همچنین مجموعه تلویزینی « کلید اسرار»پخش مجموعه تلویزیونی ترکیه‌ای «کلید اسرار»، به دلیل ترویج خرافات تحت پوشش اعتقادات دینی، با انتقادات گسترده روبه‌رو شد ،  این مجموعه تحت پوشش عقاید اسلامی مانند عدالت خدا، روح،‌ آثار گناه و ... به ترویج خرافات می‌پردازد.داستان‌های بی‌اساس مطرح‌شده در این مجموعه تلویزیونی که به عنوان حوادث واقعی نشان داده می‌شود، آکنده از خرافات، عقاید انحرافی و ترویج عوام‌گرایی و برداشت سطحی از دین است.

زن های سادات

یکی ازمطالب خرافی که هنوزباقدرت دربین مردم رواج داره مساله ی سید و عام هست مثلا خیلی ها هنوزم فکر می کنند که زنهایی که ازسادات هستند دیرتراز زنان دیگر یائسه میشن یا تا سن شصت سالگی بچه دارمیشن واین چیزی بجز دروغ محض نیست !!

 

 

« متن بالا رو بعد از جستجو در چندین وب سایت تهیه کردم »

« در چند روز آینده مطالب جدیدتری به این بحث اضافه خواهم کرد »

« منتظر مطالب شما نیز هستیم »


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد